Toyota GR86 и Subaru BRZ си заминуваат од пазарот…

Два прекрасни спортски автомобили наскоро ќе исчезнат од пазарот – станува збор за Toyota GR86 и Subaru BRZ. Овие автомобили нема да ги исполнат барањата поставени од Европската унија во директивата за Општи безбедносни регулативи 2. Како резултат на тоа, овие модели принудно мора да згаснат. Покрај тоа, овие брендови мора да ја исчистат целата „залиха“ на овие автомобили на нула.

Ова е еден од најголемите парадокси на новите безбедносни прописи. Еве два автомобили кои беа легално пуштени во продажба во Европската унија. Тоа се Toyota GR86 и Subaru BRZ. И двата автомобили сè уште ги исполнуваат сите потребни стандарди, иако тоа ќе трае само до крајот на оваа година.

Благодарение на збирот на прописи наречени Општи безбедносни регулативи 2, двата автомобили ќе станат „нелегални“. И толку многу што марките нема да можат да продаваат ни автомобили што веќе ги имаат на лагер ако останат до средината на 2024 година. Toyota GR86 и Subaru BRZ ја немаат опремата што ја бараат Општите безбедносни регулативи 2. И двете марки директно велат – „не планираме да ги додадеме“. 

Станува збор за неколку решенија кои се вклучени во задолжителната опрема. Ова вклучува, меѓу другото: задни паркинг сензори или задна паркинг камера, ISA (Intelligent Speed Assistance) систем, кој ги чита сообраќајните знаци, информира за ограничувања и звучни сигнали што го надминуваат ограничувањето на брзината, Систем за одржување на возилото во лента за итни случаи, кој ја надгледува лентата и го задржува автомобилот во неа. 

Овие работи нема да ги најдете во GR86 и BRZ. Зошто? Затоа што тие се едноставно непотребни – барем според овие компании. Покрај тоа, на другите пазари каде што се продаваат овие возила, таквите системи не се задолжителна опрема.

Проблемот е што сите нови патнички автомобили што се продаваат во Европската унија од 7 јули 2024 година мора да ги имаат овие решенија. А ако ги немаат, брендот мора да ги повлече од понудата. Затоа Toyota веднаш објави дека GR86 ќе биде во продажба само две години – и храбро се држи до оваа одлука. Subaru, пак, се ослободува од сите достапни BRZ, нудејќи интересни ограничени верзии на неколку пазари.

Едно е сигурно – доколку барате аналоген спортски автомобил, ова е последен повик за купување. Под услов, се разбира, да најдете достапен примерок, бидејќи тие брзо исчезнуваат.