Новиот Mercedes-Benz GLB пристигна во Македонија

Новиот Mercedes-Benz GLB е мошне разновнидно и просторно семејно SUV возило, а воедно ова е и првиот модел на Mercedes-Benz во овој сегмент. Возилото располага со моќни четирицилиндрични мотори, најнова генерација на помошни системи при возење, MBUX plus системот за говорно комуницирање, како и опцијата ENERGIZING Comfort.

Новиот GLB има моќни пропорции со off-road елементи на надворешниот дизајн, а во споредба со другите SUV модели на Mercedes-Benz има и доста различен изглед. Стандардно сите модели се опремени со LED предни светла, а како опција достапни се понапредни MULTIBEAM LED светла кои овозможуваат исклучително брзо и прецизно електронско прилагодување на предните светла во зависност од состојба во сообраќајот. Моделите со 4MATIC погонот на сите тркала се опремени со Off-Road инженерски пакет, а во комбинација со MILTIBEAM LED предните светла, овие модели добиваат и плус специјални off-road светла. Со ова се добива подобра видливост и полесно забележување на разни пречки при ноќни и тешки теренски услови на возење.

Внатрешноста на возилото ќе ви биде добро позната бидејќи има многу сличен дизајн како и во другите модели на брендот. Вниманието го привлекува MBUX системот со екран за комуникација со автомобилот, како и големиот број на разни алуминиумски детали низ целата кабина. Новиот GLB е првото компактно возило од Mercedes-Benz кое нуди и трет ред, односно дополнителни две седишта. Во третиот ред се наоѓаат неколку корисни додатоци како што се држачи за чаши, прегради за оставање на ситници и USB приклучоци, а кога не ви е потребен тој ред на седишта може да го спуштите и да биде на исто ниво како и подот на багажникот со што се добива поголем багажен простор за 190 литри.

Новиот GLB се нуди со неколку четирицилиндрични бензински и дизел мотори кои се веќе добро познати и кои содржат многу подобрувања во однос на претходната генерација, како во однос на зголемена моќност и вртежен момент, така и во однос на подобрување на ефикасноста и намалување на штетните емисии. Кај бензинците понудата започнува со 1.3-литарскиот мотор со 163 коњски сили, па следи 2.0-литарски мотор со 224 коњски сили и на крајот е спортската GLB35 AMG верзија со 2.0-литарски мотор кој испорачува 306 коњски сили. Доколку сакате дизел, на располагање е само 2.0-литарски мотор но во неколку различни верзии – со 116, 150 и 190 коњски сили.

4MATIC погонот на сите тркала е достапен како опција и овозможува постојан погон на сите тракала, но и променлива дистрибуција на вртежниот момент. Спортската конфигурација му овозможува на возачот да ја користи опцијата DYNAMIC SELECT, преку која се нудат 3 начини на возење, односно при регуларно возење во Eco или Comfort режим се заснова на однос 80:20 на дистрибуција на погонот на предна и задна оска, потоа во Sport режим со однос на дистрибуцијата 70:30, и off-road режимот со дистрибуција на погонот од 50:50. Исто така, достапен е Off-Road инженерски пакет, кој има способност да ја прилагоди моќноста на моторот, реална презентација на аголот на наклон на теренот за возење и помош при технички прилагодувања кои му помагаат на возачот околу изборот на соодветниот маневар на возење. На располагање е и системот за помош при тргнување на нагорнини, како и системот при спуштање на надолнини и бавно движење од 2 до 18 км/час.

Помошни системи за возење кои пружаат целосна поддршка на возачот, како и функционалност која се среќава кај S-класа. Благодарение на подобрената камера и радарските системи, новиот GLB е во можност да забележи до 500 метри пред возилото и притоа да се движи во полуавтоматски режим на работа. На располагање е и Active Lane Change Assist, активен систем за помош при промена на коловозна лента. Адаптивната суспензија е достапна како опција, а на овој начин возачот може да избере меѓу поудобна или изразенa спортска суспензија. Функцијата ENERGIZING е вистински уникат и на еден посебен начин се грижи за удобноста и здравјето на исклучително високо ниво. За таа цел оваа функција користи разни музички и светлосни опции за подобрување на расположението кај патниците, но се користат и повеќе варијанти на масажи кои се дел од различни велнес програми. ENERGIZING COACH е опција која ги препорачува овие програми, во зависност од условите на возењето.

Повеќе информации за возилото може да најдете ТУКА или да го посетите продажниот салон на МакАутоСтар!

More Stories
Peugeot ја претстави новата фејслифт верзија на 3008